Maria Turtschaninoff “Pärandmaa”

Maria Turtschaninoff on Soome kirjanik, kes kirjutab rootsi keeles. “Pärandmaa” on minu meelest vägagi soomelik raamat.

Algab kuskilt 17. sajandist ja jõuab tänapäeva välja. Ühe Pohjanmaa talu lugu läbi suguvõsa ja põlvkondade. Tavaliste inimeste nii tavaline ja samas alati nii ainukordne elu.

Talukoha ülesehitamine ja talumajapidamine, suved ja talved ja töö-töö-töö tulevad nii Eesti kui teiste Põhjamaade kirjandusklassikast üsna tuttavad ette. Kuidas ajalugu inimsaatusi mõjutab. Üldiselt tavapärases ajaloolise panoraamromaani võtmes ja hästi kirjutatud. Parajal hulgal sissevaateid erinevate inimeste eludesse ja nende kaudu ajastute peegeldamist, hea sisseelamisega, piisavalt erinäoliseks kirjutatud tegelastega, pisukeste vormimängudega (jutustav tekst, päevik, kiri).

“Pärandmaa” eripäraks on vast metsa ja soo teema. Seal on nii poeetilist kui täpset kirjeldust, nii teadmiste kui kogemuste läbitunnetatust.

Teiseks eripäraks on metsavaimude sissetoomine. Minu maitse jaoks oli seda haldjajuttu küll liiga vähe ja ebaprortsionaalselt langes see ainult raamatu algupoolele, aga ma arvan, et nn tavalugejale piisab ka sellest.

Raamatu uba ei olnud selles, mida ma oodanuks, aga uba oli olemas küll, lihtsalt teist sorti :) Et mitte haldjalugu, vaid perekonnalugu. Loodust sai pealekauba.

Tiina Sulg

Lisa kommentaar