Clifford D. Simak “Talismani vennaskond”

Clifford D. Simak on enamasti kirjutanud väga häid teadusliku fantastika valda minevaid teoseid, “Talismani vennaskond” on katsetus fantasy vallast.simaktalismani

Skeem* on paigas:
1.1.  Kangelane saab ülesande.
1.2 . Kangelane tõrgub ülesandele vastu.
1.3.  Kangelasele esitatakse füüsilisi või verbaalseid argumente, et ta ülesande vastu võtaks. (Sedakorda piisab verbaalsest veenmisest.)
1.4. Kangelane võtab ülesannet täita.
1.5. Asutakse teele.
2.1. Kangelane saab abiväge.
2.2. Kokkupõrked pahadega. Saadakse pahadelt peksa. Siis saavad pahad peksa.
2.3.  Kangelane hakkab ülesandes kahtlema, abivägi turgutab vaimu.
Punktid 2.1, 2.2 ja 2.3 käibivad mitu korda ja vaheldumisi. „Talismani vennaskonnas“ alustab seltskond kangelane + tallipoiss + sõjaratsu + eesel + koer, teekonnal lisandub veel erisugust rahvast, nii et kokku saab üks üsna kirju kamp. Pahade osas on on nii luust ja lihast kaabakaid kui ka mitut sorti  mütoloogilisi kurjameid.
2.4. Viimne lahing suure võidu ja õilsa ohverdusega.
3.  Ülesanne kas a) saab täidetud või b) jääb täitmata. Loe raamat läbi ja tõmba sobivale vastusele joon alla.

Ulmekirjanduse Baasis on teos pälvinud suhteliselt positiivseid arvustusi, mõned üksikud mõrumad märkused on ka sisse lükitud. Minu kokkuvõte on, et kui asi pulkadeks lahti võtta, siis ei ole lool ju väga viga (on kangelane, on eesmärk, on teekond, on toredalt segane seltskond, on piisavalt madinat, on näpuotsaga filosoofiat, on alternatiivajalugu), aga kui see kõik kokku panna, siis jääb nagu midagi olulist puudu. Viimaste lehekülgedeni ootasin ja lootsin, et nüüd läheb huvitavaks. Aga enne lõppes raamat otsa… Ja Simaki tavapärasest enam või vähem huumoriga vürtsitatud helgest ja soojast õhkkonnast tundsin ma ka puudust.

Ega raamat just kehv olnud, kui fantasy-nälg suur, siis kõlbab süüa küll, aga kui on valida, siis Simakilt eelistan ma “Libahundi printsiipi”, “Vahejaama”, “Nagu õiekest väljal”, “Härjapõlvlaste kaitseala” või “Linna”. Fantasy riiulilt haaraks käsi pigem Michael Moorcocki, Robin Hobbi, George R. R. Martini, Poul Andersoni või Roger Zelazny teoste järele.

Tiina Sulg
_______________________________
* Aluseks Juhan Habichi artikkel “Väike vihje teooria olemasolule” Algernon .- 2003, aprill

Lisa kommentaar