Jojo Moyes “Mina enne Sind”

Jojo-MoyesJojo Moyes on kirjutanud romaani “Mina enne Sind”, mille on välja andnud kirjastus Kunst. Asudes lugema, kartsin, et tegu on raamatuga, mis on minu jaoks liiga naistekas, kuigi raamatu tutvustus seda ei lubanud.

Tegelikult koorus välja üsna mitmekihiline lugu ja peamine mõte, mis kõlama jäi oli hoopis — kas me ikka kasutame oma elus ära kõik võimalused, kas me ei lükka asju edasi, arvates, et pole võimalik oma soove ellu viia. See on mingi laiskus, või rutiin, mis takistab astuda edasi, saavutada midagi iseenese jaoks olulist. Aga mis siis, kui miskipärast ühel päeval ei ole enam võimalik teha valikuid?

Moyes-mina-enne-sindLugu räägib noorest naisest Louisast, kes on leppinud keskpärase eluga väikelinnas. Mõeldes oma vanemate ja õe heaolule läheb ta hooldama ratastooliinvaliid Willi. Willi elu on enne ratastooli jäämist olnud huvitav ja tormiline, kuid liiklusõnnetus on temalt võtnud kõik võimalused ja ta valmistub Šveitsis eutanaasiaks. Louisa püüab tema päevi  tegevustega sisustada ning üritab enesetapu osas tema meelt muuta. Samas avab Will Lousa jaoks uusi uksi, näidates mis elul temale pakkuda on peale spordifanaatikust boyfrendi ja pere ülalpidamiseks raha teenimise igavas väikelinnas.

See on lugu, mis paneb mõtlema elu väärtustest, hoolimisest ning enesehinnangutest. Jah, muidugi, see on tegelikult naistele mõeldud raamat -neile, kel meeldib lugedes mõtiskleda elu üle. Ja eriti soovitaks neile, kes on sattunud lõksu oma mugavusstsooni.moyesmebeforeyou

Ka kolleegid raamatust kirjutanud: Leigi Lääne-Virumaa keskraamatukogust ja Triinu Tallinna Keskraamatukogust.

Halliki Jürma

Autori pilt on pärit siit, katke originaalkaanepildist siit.

Lisa kommentaar