Charles Stross “Pereäri. Vürstkaupmehed. Esimene raamat”

Charles Stross “Pereäri. Vürstkaupmehed. Esimene raamat”strosspereari

Miriam teenib oma igapäevast leiba majandusajakirjanikuna. Naise elu kisub keeruliseks, kui ta satub peale suuremat sorti rahapesule; see maksab talle ka töökoha.

Igavaks ja üksluiseks aga Miriami edasist elu just nimetada ei saa. Röövimine oma kodust, käigud paralleelmaailma ja ilmsiks tulev enam kui üllatav päritolu pole just igapäevased nähtused.

Nähes drastilist vahet keskaja ja tänapäeva vahel, otsustab peategelane (kes, nagu ilmneb, osutub keskaegse riigi printsessiks) haarata ohjad ja maailma muutma hakata. Ideid on, kuid toetajaid napib.

strosspeidusperekondPole kerge pidevalt põgeneda inimeste eest, kes soovivad sinu eksistentsi lõpetada, parandada maailma ja samal ajal vabakutselise ajakirjaniku tööd teha. Ilmselgelt on Miriamile langenud korraga sülle liiga palju probleeme, kuid loomulikult pole ta allaandjate killast.

Samuti leiab seni lahutatu elu elanud naine keelatud armastuse.

Tegemist on haarava ja põneva avalooga science fiction sarjale. Lugejat võib ehk väsitada pisut liialt nüansirikas arutelu majandusteemadel.

Kindlasti tasub lugeda ka Charles Strossi sarja järgmist osa “Peidus perekond”. Inglise keeles on ilmunud kuus “Merchant Princes” sarja raamatut.

 Charles Stross

charlesstrossBriti ulmekirjanik Charles Stross on sündinud 18. oktoobril 1964 Leedsis. Stross on kirjutanud erinevates ulmekirjanduse alažanrites: science fictione e teaduslik fantastika, Lovecrafti stiilis õudus, fantasy. Tema üheks põhileivanumbriks võib pidada kosmoseoopereid. Strossil on teaduskraad farmaatsias ja infotehnoloogias.

Selle aasta juunis võis Strossi näha ka Tallinnas, kui ta käis esinemas kirjandusfestivalil HeadRead.

Varasemalt on tema teostest eesti keeles avaldatud “Palimpsest” ja  “Accelerando”, samuti sisaldavad Strossi kirjutisi ulmealmanahhi Täheaeg osad 6 ja 7.

Triin Võsoberg

Charles Strossi pilt on pärit siit.

One response to this post.

  1. […] Võsoberg, T. Charles Stross “Pereäri. Vürstkaupmehed. Esimene raamat” // https://lugemissoovitus.wordpress.com/2013/08/23/charles-stross-pereari-vurstkaupmehed-esimene-raamat… […]

Lisa kommentaar