Rebecca Roanhorse “Black Sun”

Must päike” on esimene raamat Rebecca Roanhorse’i “Maa ja taeva vahel” triloogiast. See on eepiline imeulme, mille maailm ja tegelased on ajendatud Kolumbuse-eelse Kesk-Ameerika kultuuridest.

Pühas linnas Tovas valmistutakse talvist pööripäeva tähistama, mis on sel korral eriline, kuna ühtib päikesevarjutusega. Linna valitsevate klannide hulgas käib aga võimuvõitlus ja rahul ei olda ametis oleva peapreestrinna – Päikese preestri Naranpaga. Pööripäevaks saabub linna ka pikalt kättemaksu plaaninud Carrion Crow klanni saadik, kellel on ülesandeks pidustused nurjata.

Romaanis on kolm peategelast: vareste klanni poolt kättemaksu toov Serapio, värvikas laevakapten Xiala ja Päikese preester Naranpa. Kuid põnevat ja detailide rohket maailma avatakse triloogias veel rohkematestki vaatepunktidest. Vareste poolt sõjaväelase Okoa, Jaaguaride poolt suure konspiraatori ja ärimehe Balami ning preester-salamõrvari Iktani vaatepunktidest. Klannide hulgas on veel kuldsed kotkad, koiotid, jt.

Poliitiliste intriigide ja võimuvõitluse keskele sattunud peategelased on sümpaatsed, oma positiivsete ja negatiivsete omadustega inimesed, kellele on lihtne inimlikult tasandilt kaasa tunda ja elada. Suur roll on räägitavas loos hetkel valitseva võimu poolt keelatud, kuid rahva hulgas muidugi edasi elaval ja kasutataval maagial. Kas ja kuidas suhtuda ettekuulutustesse; kui sa oled oma vanemate poolt kasvatud ja koolitatud nende poolt kätte maksma, kas sul on siis ka võimalust mingisuguseks vabaduseks, enesemääramiseks; jms kaasamõtlema kutsuvad kontekstid.

Ameerika varasemates kultuurides on naiste rollid olnud tänasest, kristlikust ilmavaatest lähtuvast kultuurist erinevad. Roanhorse on oma Meridiani maailma sisse kirjutanud palju tugevaid naisi, sh kaks peategelast. Klannide pealikud on siin kõik naised – matroonid. Samuti on sugude käsitlus erinev ja selleski vaates on siin erineva seksuaalse sättumusega tegelased: Xiala on biseksuaalne, Serapio heteroseksuaalne, Naranpa lesbi ja Iktan on kolmandast soost. Rebecca Roanhorse on Ameerika ulmekirjanik. Ta hakkas kirjutama enda meeleheaks, kuid lugu meeldis teistelegi (vt “Trail of Lightning”) ja nii vahetas ta juristi ameti kirjaniku oma vastu. Ta on öelnud, et kirjutab lugusid, mida ise lugeda tahaks ja millest lugejana puudust tundis. Autor on ise poolenisti Pueblo indiaanlane ja teda inspireerivad Ameerika põlisrahvaste kultuurid.

Soovitan lugeda!

Mai Põldaas

Lisa kommentaar