Babas „Kuidas kodustada inimest”

Kuidas kodustada inimest : mida kassid arvavad inimesest ja tema elust” on humoorikas kogupereraamat, mis on pühendatud kassidele. Kuidas kassid meid valivad, taltsutavad ja lõpuks kodustavad. Teravmeelne, nauditav meistriteos. Väga ladusalt kirjutatud. Suurepärases tõlkes. Vahvalt illustreeritud. Sain tõeliselt mõnusa lugemiselamuse. Kohati ajas lausa naerma.

Olles ise kassiomanik, vaatan nüüd oma armsat kiisut hoopis teise pilguga. Kassid on intelligentsed, majesteetlikud loomad – nad teavad väga hästi, mida teha, et oma tahtmist saada.

Mõned naljakad katkendid raamatust:

Üks piinlik ja tume lehekülg on kass-inimese suhetes selle liigi arusaamatu harjumus meie liivakastis tuhnida ja selle sisu varastada. Enam-vähem iga päev ilmub inimene kühvliga ja kaevab, otsides seda. Mida oleme kannatlikult matnud. Ta varastab pissi- ja kakapalle, peidab oma varanduse kotti ja võtab selle kaasa. Mida ta teeb sellega? Me ei taha teada.

Mõned isendid veedavad suurema osa oma elust urgudes, mis on suured, mugavad ja väga ihaldusväärsed. Tegemist on rahutute olenditega, kes on pidevalt tegevuses, mis seisneb peamiselt asjade käsitlemises ja vaatamises.
Tühjal-tähjal on nende olendite elus suur osakaal. Nad panevad asju pähe, silmade ette ja keha külge rippuma. Liigi emased, eriti teatud juhtudel, topivad oma tagajalad esemetesse, mis raskendavad neil ka lühemate vahemaade läbimist, ja kui nad lahkuvad oma urust, võtavad nad kaasa nii palju kodutarbeid, et nende jaoks on vaja spetsiaalseid mahuteid, mida nimetatakse kottideks.

Me elame planeedil, mis kubiseb inimestest. Kuidas toime tulla nende olenditega, kelle uskumatud võimed on sageli ajendatud kõige seletamatumatest idiootsustest. Meie, kassid, teame kuidas valida, taltsutada, kodustada ja kasvatada oma inimest.
Inimene on kõige kahjulikum ja ohtlikum liik maailmas. Nende arvukuse tõttu on nad muutnud peaaegu kõikide teiste liikide elamispaigad elamiskõlbmatuks. Nad jäävad alati metsloomadeks: ettearvamatuks ja potentsiaalselt ohtlikuks.
Õige inimene on hästi koolitatud, armastav ja ustav kaaslane, kes võib väärida usaldust – kuni ta ei kõnni meie käppadel liiga lähedal.

Sirje Suun

 

Lisa kommentaar