Dmitri Demjanov ja Mari Kodres “Sööme ära!”

„Kui sa, Puhh, hommikul üles ärkasid,
mida sa siis kõigepealt endale ütled?“
küsis Notsu viimaks.
„Mis hommikueineks on?“ vastas Puhh.
„Aga mida, sina, Notsu ütled?“

„Mina ütlen: ei tea, kas täna ka midagi
põnevat peaks juhtuma?“ vastas Notsu.

Puhh noogutas mõtlikult pead.
„See on ju seesama,“ vastas ta.

A. A. Milne „Karupoeg Puhh“

Hakkasin raamatut lugema kokandusalase võhikuna (loe algaja huvilisena) ja teatud eelarvamustega. Kahtlesin põhiliselt kahe variandi vahel: a) tegu on raamatukaanelt vastu vaatava hapukapsa ja seapea (või pigem ikka seasüldi) ülistamisega eesti köögis või b) udupeene gurmeeköögi idealiseerimisega rahvusköögis (raamatu idee autori  ametikohtadest tulenevalt). Tegelikult, minu suureks üllatuseks, ühendab see raamat aga tervet kokakunsti kolme põhitala: traditsioonilist kööki, kõrgköögikunsti ja minu jaoks seni tundmatut uut kööki.

Mida tähendavad väljendid Uus Põhjala ja Uus Eesti Köök? Mis ikka on see raskesti kirjeldatav eesti maitse? Lihtsalt, ladusalt ja humoorikate kõrvalepõigetega, nt kuidas inglise meresõitja korraldatud dineel pakuti kuningannale indiaanipärast kartulisuppi kartulivartest, on läbi kaheksa suurema toiduainete rühma püütud kirjeldada eesti maitse eripära. Igasse teemasse on sissepõimitud ajalugu (sh ka lähiminevikust nii piimasaalid kui ka viguriga sigur), erinevaid kasutusvõimalusi, kasulikke kvaliteetsete toodete äratundmise nippe (nt naturaalsesse kodujuustu säilitusaineid ei panda, küll vahel nende lisandites).

Lisaks eesti maitset iseloomustavatele toiduainetele on eraldi välja toodud ka piirkondlikud erinevused saartest kuni setu köögini, kohvikukultuur, laadad, eesti toidu valitsejannad ning loomulikult tulevikusuundumused. Just see viimane mainitud teema on eriti huvitav ja integreeriv, sest sisaldab selliseid mõisteid nagu aeglane toit (slow food), uued maitsed, maitseturism ja molekulaargastronoomia.

Tore oli lugeda, et uute ja põnevate maitsete jahil jäävad samas armsaks ka lapsepõlvest kaasa saadud eelistused. Seega pole täielikult võimalik siiski ennast oma rahvusköögist lahutada. Lihtsalt kõik on muutumises, eelistades kohaliku toorainet ja mahepõllundust, püütakse luua omastest maitsetest uusi põnevaid roogasid olgu selleks verivorst rosinatega või leivamuffinid. Kindlasti kõik need ei jää eestlaste lauale püsima, kuid annab kinnitust Eesti konkurentsivõimest maailma gastronoomias.

Kindlasti tasub mainimist ka raamatu eripära, et tekstide ilmestamiseks on kasutatud nii toiduainetele pühendatud toredaid mitmetähenduslike väljendeid (stiilinäide: „vana kala“, „piimavasikas“), luuletusi, laulusalme kui ka tsitaate.

Raamat annab huvitava kokkuvõtte eesti köögi eripärast, mida tasub lugeda kõigil neil, kes väärtustavad tervislikku eesti toitu. Üheks sihtrühmaks oleks ka praegused koolilapsed. Lugedes humoorikalt kokku pandud eesti toidu tutvustust, võib-olla nad avastaksid sarnaselt minuga, et ka eestimaine roog võib olla nii maitsev, visuaalselt kaunis kui ka kiiresti valmiv.

„Sööme ära“ on Tartu Linnaraamatukogus saadaval nii eesti kui ka inglise keeles. Ingliskeelsel raamatul on kaasas ka DVD, millel on eestikeelne film ingliskeelsete subtiitritega restoran Gloria ajaloost – „Gloria, endine Pariis 1937-2007“.

Klaari Tamm

Advertisements

2 kommentaari

  1. Posted by Tuuli on 27 aprill 2011 at 08:02

    Integreeriv? Ehk ikka intrigeeriv? Oeh…

  2. Posted by Klaari on 27 aprill 2011 at 10:19

    Tänan, et märkasite minu eksitust. Ma tõesti mõtlesin antud tekstis, et teema on intrigeeriv. Samas on tulevikusuundumised Eesti kokanduses teatud määral ka integreeruvad. Nimelt, nagu ülejäänud maailm, suundub ka kokandus järjest suurema lõimumise ja ühtsuse poole. Erinevate riikide maitsekogemustest sünnivad uued ideed, et edasi arendada meie enda oma Uut Eesti Kööki.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: